Bæredygtige materialer... er en jungle

At tale om tøj, mode og bæredygtighed, i samme sætning, giver ikke den helt store mening. For grundlæggende så burde vi gå rundt splitternøgne, hvis vi skulle klæde os bæredygtigt.
Vi synes dog, at det vil se lidt for sjovt ud. Og det ville trods alt nok også afholde en hel del fra en løbetur eller en omgang i fitness-centeret, hvis det skulle foregå helt splitter Hans-Jørgen.
Så, hos Despite går vi stærkt ind for:
· at bruge materialer og produktionsformer, der er så bæredygtige, som overhovedet muligt
· at lave tøj, der holder, så det ikke skal udskiftes hele tiden
· at droppe smart mode-diller, fordi folk helst skal købe nyt-nyt-nyt
· at undgå så mange kompromiser vi kan – selvom det er svært
Despite what others might think

Polyester lavet af genbrugt plastik
Du kender allerede polyester. Dit skab er sikkert fuld af det. Sportstøj, badetøj og overtøj, der alt sammen er lavet helt eller delvist af polyester. Det er et fedt materiale, der er åndbart og fremragende til at håndtere sved og fugt. Problemet med polyester er bare, at det faktisk er plastik. Og plastik laves af petroleum, på samme måde som eksempelvis plastikposer og plastikflasker. En stor del af verdens olieproduktion går faktisk til at lave polyester og anden plastik. Det er sindssygt energikrævende og CO2 udledningen er voldsom.
Den gode nyhed er, at man faktisk kan lave polyester uden at bruge olie. Nemlig ved at genbruge plastik. Resultatet er det samme – så du kan ikke se, mærke eller føle forskel på ”jomfru-polyester” og så ny polyester lavet af brugte plastikflasker, gamle fiskenet eller andre såkaldte PET-produkter. Den genbrugte, rensede plastik, laves til helt fint granulat og nye, fine polyester-tråde kan så spindes her fra.
Så nul olie. 75% lavere energiforbrug og udledning. Og naturen og havene undgår en masse plastik. What’s not to like?
Det er svært at undgå bomuld. Desværre.
Der findes mange former for bomuld: Den rigtigt dårlige slags, hvor produktionen sviner med genmodificering, kemikalier, sprøjtegifte og alt muligt møg. Så er der den noget bedre økologiske slags, der undgår kemikalier, gødning osv. osv. Og den endnu bedre øko-bomuld, der produceres på den absolut mest optimale og mest naturskånsomme måde – og er såkaldt GOTS-certificeret (Global Organic Textile Standard). Så, hvis man skal bruge ny bomuld, så skal det være den.
Men uanset, hvordan vi vender og drejer det, så er det enormt energi- og især vandkrævende at producere den langsomt voksende bomuld. Der går fx næsten 15.000 liter vand til en helt almindelig standard t-shirt og et par jeans.
Hos Despite foretrækker vi derfor genbrugt bomuld. Altså ny bomuld fremstillet af gamle, kasserede bomuldsprodukter. Det kræver lidt ekstra, men det er det værd.


Tencel? Hva’ pokker er det?
Tencel er et varemærke fra det østrigske firma Lenzing AG. En økologisk fiber, der normalt stammer fra eukalyptus- eller bøgetræer. Selve materialet kaldes lyocell og er en cellulosefiber, der fremstilles ved opløsning af træmassen og en speciel tørringsproces. Ligesom bomuld og bambus er Tencel lavet af plantematerialer, og er altså biologisk nedbrydeligt.
Produktion af Tencel kræver mindre energi og vand end bomuld. Der produceres også 10 gange mere Tencel pr. dyrket hektar end bomuld. Træ og papirmasse stammer fra certificerede og bæredygtigt forvaltede plantager. Opløsningsmidlerne, der bruges til at gøre træmassen til fiber, fremstilles ved hjælp af petrokemiske stoffer, men i en ”closed loop” proces, hvor både opløsningsmidlet og 99% af vandet bliver genbrugt. Tencel giver en silkeagtig følelse, imponerende åndbarhed og krøller ikke.
På samme måde findes der også andre specielle materialer og produkter, der er varemærke-beskyttede. Eksempelvis Lenzings ReFibra – og så er der S.Café – som tilbyder forskellige kvaliteter fremstillet af kasseret kaffegrums. Ja, den er go’ nok.
Bambus, banan… hvad bliver det næste?
Stof kan laves af mange forskellige plantematerialer – der ligesom lyocell fremstilles ved at opløse træ- eller plantemassen og lave den til en cellulosefiber – eller det, der hedder viscose. Kunsten ved fx at bruge bambus er, at den vokser lynhurtigt (nogle arter helt op til en meter i døgnet!) og således ikke kræver ret meget energi og vand. Risikoen er, at producenten ikke er omhyggelig nok i produktionen, og i omgangen med de opløsningsmidler, som det kræver. Se afsnittet om Tencel.
Det samme gælder andre plantematerialer. Fx er bananblade og marven fra bananpalmer et restprodukt, der bare bliver kasseret. Det er altså gratis råstoffer – men de kræver en nænsom og ansvarlig behandling, for at materialet, der kommer ud af det, kan kaldes bæredygtigt.
Og så er både bambus og banan viscose super, super lækkert. Nærmest som silke. Har du ikke prøvet en bambus t-shirt, så har du en meget glædelig overraskelse til gode. Vi tør næsten vædde på, at du ikke kommer til at gå med andet, når du først har prøvet det.


Gud er i detaljen – og i hang tags
Alt, hvad vi laver er ”Despite”. For os betyder det, at selvom ting er besværlige, måske dyrere og sværere – så skal der kæmpes for, at det er så bæredygtigt som muligt. På trods af, at det er nemmere at lade være.
Derfor er selv de mindste detaljer vigtige. Alle vores mærker – de såkaldte hang tags – der hænger på tøjet, er derfor lavet at genbrugspapir og stroppen er også genbrugsplast. Små detaljer – men bestemt også vigtige.
Selv vores ”forseglingsposer” er lavet af planter
Alle vores varer er pakket i gennemsigtige plastiskposer. Det er nødvendigt for at beskytte tøjet, selvom det er irriterende, at skulle tilføre mere plastik.
Derfor er vores poser lavet af plantemateriale og 100% bionedbrydelige. Der er mange diskussioner om denne type er bedre en poser lavet af genbrugsplast. Konklusionen er, at der er fordele og ulemper ved dem begge. Den ene er bionedbrydelig, den anden kan gå i genbrugsplast, når du affaldssorterer.
Vi arbejder konstant på at finde den bedste løsning. Eller en endnu bedre.


Forsendelses poser i genbrugspapir
Er papir bedre end plastik? Det er der faktisk delte meninger om, når det samlede bæredygtighedsregnskab skal gøres op. Det kræver jo også energi og kemikalier at fremstille papir – uanset, hvordan man vender og drejer det.
For os føles det bare forkert at sende vores tøj af sted i plastposer, når vi prøver at reducere verdens plastikforurening. Derfor har vi valgt genbrugspapir. Den bedste slags, der kan opdrives. Og vi holder hele tiden øje med, om der kommer nye, bedre og endnu mere bæredygtige muligheder.
Vi støtter dem, der går forrest i kampen mod plastik
Der findes mange organisationer og NGO’er der kæmper for miljøet, naturen og klimaet. Vi har valgt at støtte tre af dem, der ligger vores hjerte nærmest, nemlig: Plastik Change, WWF Ocean Partner Project og ReSea. 5% af vores overskud bliver sendt direkte til dem.
Du kan læse mere om deres indsats her:
